Cevap: Peygamber Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem)in Sofrasında Yemek Çeşitleri
Et Yemekleri Hakkında Bir Fasıl[HR=][/HR]
Ebû Hureyre (Radıyallâhu Anh) anlatıyor: “Peygamber Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem)e et yemeği ikram edilmişti. Bu yemekte koyunun ön kollarını ayırıp Rasûlullâh Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem)e takdim ettiler. Risaletpenah Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) ön kol etinden hoşlanırlardı, ısırarak onu yediler.”
Abdullah ibni Mes‘ûd (Radıyallâhu Anh) anlatıyor: “Peygamber Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) koyunun ön kol etinden hoşlanırlardı. Hatta Peygamberimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem)i şehid etmek için, kol etine zehir bile konuldu.”
Ebû Ubeyd (Radıyallâhu Anh) anlatıyor: “Peygamber Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) için bir tencerede et yemeği pişirmiş idim. Peygamber Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem)in ön kol etini sevdiğini biliyordum. Bu sebeple ön kol etlerinden birini Zât-ı Risâlet Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem)e ikram ettim. Onu yedikten sonra: ‘Bana bir kol eti daha ver’ buyurdular. İkinci kol etini de kendilerine takdim ettim. Onu da yedikten sonra üçüncü kol etini de istediler. Bu durum üzerine: ‘Yâ Rasûllellâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem), bir koyunun kaç kolu vardır? (İki kolu vardı verdim üçüncüsü yok ki takdim edeyim!)’ dedim. Bunun üzerine bana: ‘Nefsim elinde olan Allah’a (Celle Celâluhû) yemin ederim ki şayet sükût edip verseydin her istediğimde bana kol eti verebilirdin!’ buyurdular.”
Hazreti Âişe (Radıyallâhu Anhâ) annemiz anlatıyor: “Esasen kol eti, Rasûlullâh Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem)in çok sevdiği bir et değildi. Şu kadar var ki her zaman et yemeği bulup da yiyemezlerdi. Kol eti ise çabucak pişen ve zaman almayan bir yemek türüdür. Peygamber Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) sofrada vakit kaybetmemek için kol etini tercih ederler idi.”[19]
Abdullah ibni Ca‘fer (Radıyallâhu Anh) anlatıyor: “Ben Peygamber Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem)in: ‘Etin en leziz olan kısmı, sırt etidir’ buyurduklarını işittim.”
Sirke Hakkında Hadîs-i Şerîfler[HR=][/HR]
Hazreti Âişe (Radıyallâhu Anhâ) validemiz naklediyor: “Risaletpenâh Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem): ‘Sirke ne güzel katıktır’ buyurmuşlar idi.”
Ümmü Hani (Radıyallâhu Anh) anlatıyor: “Mekke’nin fethi günü, evimi teşrif eden Peygamber Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem): ‘Yiyecek bir şeyiniz var mı?’ diye sordular, ‘Hayır yâ Rasûlellâh, sadece kuru ekmek ile sirke var’ dedim. O da bana: ‘Getir onu, sirke bulunan ev katık sıkıntısı çekmez’ buyurdular.”
Ebû Musa el-Eş‘ârî (Radıyallâhu Anh) naklediyor: “Peygamber Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem): ‘Âişe’nin diğer kadınlara olan üstünlüğü, tiridin diğer yemeklere olan üstünlüğü gibidir’ buyurdular.
Enes ibni Malik (Radıyallâhu Anh) naklediyor: “Zat-ı Risaletpenah Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem): ‘Aişe’nin diğer kadınlara üstünlüğü, tiridin sair yemeklere karşı olan üstünlüğü gibidir’ buyurdular.”
Ebû Hureyre (Radıyallâhu Anh) naklediyor: “Peygamber Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) bir miktar kuru çökelek yedikten sonra ellerini ve ağızlarını yıkadıklarını; başka bir zamanda ise koyunun sırt etinden bir miktar yediklerini ve sonra ellerini ve mübarek ağızlarını yıkamadan namaza durduklarını görmüştüm.”