Tekil Mesaj gösterimi
Alt 07 Nisan 2025, 10:32   #2
anatoLya
👑HanımAğa👑

anatoLya - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Standart Cevap: ömer bin abdülaziz’in (r.a.) hikmetli sözleri

Teb‘an Ailendir

–Ömer bin Abdülaziz, hilâfet makamına geçirildiği zaman, Sâlim bin Abdullah, Recâ bin Hayve ve Muhammed bin Kâ‘b gibi sâlih zâtları davet ederek şöyle nasihat istedi:

–Bana çok ağır bir vazife verildi, benim âhiret selâmetim için bana tavsiyeniz nedir?

Ona şu nasihatte bulundular:

–Eğer yarın, kıyâmet günü azaptan kurtulmak istersen;

Müslümanların yaşlılarını baban,
Gençlerini kardeşin,
Çocuklarını evlâdın,
Kadınlarını da annen ve bacın bil!.. (Bkz. Ferîdüddin Attâr, Tezkire, Erkam Yayınları, s. 230-233)
Benimle Geçinmek İstersen!

Ömer bin Abdülaziz -rahmetullâhi aleyh- halîfe olduğunda taşıdığı yüksek takvâ duygusu sebebiyle israfın önünü almaya evvelâ kendi hânesinden başladı. Hanımına dedi ki:

“–Eğer benimle geçinmek istersen, yanında olan bütün ziynet ve mücevherleri beytülmâle teslim etmelisin. Onlar sende oldukça imtizâcımız ve bir arada bulunmamız mümkün değildir.”

Bu söz üzerine hanımı Fâtıma, bütün kıymetli eşyalarını beytülmâle teslim etti.

Kocasının vefâtından sonra saltanat, bu hanımın kardeşine geçmişti. Kardeşi, onun beytülmâle teslim ettiği kıymetli eşyaları iade etmek istedi. Ancak sâliha bir hanım olan Fâtıma, bunu kabul etmedi ve;

“–Ben kocama sağlığında itaat ettim de vefâtından sonra mı isyan edeceğim!’’ diye muhteşem bir cevap verdi. (Mehmed Zihni Efendi, Meşhur Kadınlar, sad. Bedrettin ÇETİNER, İstanbul 1982, II, 118)