Cevap: Kalk Yerine Yat Özet
Amma Oldu Ha
Arif Almanya'da kalabilmek için bir alman kadınla evlenmiştir. Ancak ailesi buna kızmış ve Arif'i evlatlıktan reddetmiştir. Memleketi Niğde'den hüzünlü bir şekilde dönerken otogarda ağlayan Rosetta ile karşılaşır. Ona yardım eder. Rosetta, sevdiği adam tarafından ailesi istemediği için terk edilmiştir. Arif de o sıralarda Almanya'dan kadınlarla türk erkeklerini evlendirerek vatandaşlık alma işiyle uğraşmaya başlayacaktır. Rosetta, ilk müşterisi olur. Dokuz kez evlenir. Son evliliğini de Arif'in annesi üzülmesin diye düğün ile birlikte Arif ile yapacaktır.
Nuri Banyoda
Habibe, çok sert bir kadındı. Çok çirkefti. Bu özelliğini albay olan babasından almıştı. Babası ölünce annesi iki oğlunun yanında kalmak istedi. Ancak Habibe buna izin vermedi. Maaşı istiyordu. Bunun için kocası Nuri'yi boşadı. Babasının emekli maaşının bir kısmını kendi üstüne geçirdi. Ardından annesinin evine yerleşti. Annesini mecburen eve dönmek zorunda bıraktı. Herkesi itaati altına aldı derken annesine inme indi ve tüm maaş sağlık harcamalarına gitmeye başladı. Bu sırada kocası Nuri de Habibe'den boşanmayı fırsat bilerek yeniden evlendi. Habibe hem eşinden hem evinden olmuştu.
Orta Refüj
Seher, liseye yeni başladığında annesi Nilüfer'e hamile kaldığı için okuldan alınmıştı. Çocuklar büyüdüğünde ise Seher'i biriyle evlendirmiş evden iyice koparmışlardı. Nilüfer, Seher'in hayatını çalmıştı. Okumuştu, hemşire olmuştu, ardından bir doktor ile evlenmişti ama kimseye söylememişti. Bir gün Baba evinde karşılaştıklarında Seher'e bir gün gel demişti. Seher gidince de yüz göstermemiş, evine bile almamıştı. Seher çalışırken anımsadı bunları. Sonra gül toplamaya devam etti.
Değerlendirme:
Her öykü de farklı bir hayatın içinde buldum kendimi, her öykü farklı bir haz verdi. Farklı bir hayat sundu. Bu kitabı okurken on iki hayat yaşadım on iki kişiyle karşılaştım, düşüncelerini anladım, konuşmaya çalıştım. Kitap insanı içine çekiyor. Kitaplıklar da olması gereken bir eser