Tekil Mesaj gösterimi
Alt 22 Mart 2025, 14:09   #2
anatoLya
👑HanımAğa👑

anatoLya - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Standart Cevap: Dolorizm Nedir? Acıcılık

DOLORİST (ACICI) İNSANIN NİTELİKLERİ

Dolorist ya da acıcı insan, zor ve acı verici olanı kovalar; çünkü o mutluluğa, -gerçek, derin, uzun süreli mutluluk- zorluklardan ve acılardan geçmeden varılamayacağının bilincinde ve inancındadır.
Kötülüksüz iyilik olamayacağı gibi engelsiz bir zafer de mümkün değildir.
Acıcı insan zorlukların peşinden korkmadan koşabilen insandır; çünkü insan zorluk çekmeden büyüyemez, acı çekmeden olgunluğa erişemez.
Dolorist, çileye özlem duyar; çünkü çilesiz gelişimin imkânsızlığının farkındadır.
Acıcı insan karanlığa karşı koymaz; o, karanlığı sever ve çünkü bilir ki ışığın ne olduğunu öğrenmek için karanlığa maruz kalmak gereklidir.
Bu niteliklere bakıldığında, dünyaca ünlü basketbol oyuncusu ve hatta tarihin, tüm zamanların en iyi basketbol oyuncusu olarak görülen Michal Jordan’ın da şu sözlerinden ötürü bir dolorist olduğu söylenebilir:
“Kariyerim boyunca 9000’den fazla şut kaçırdım. Neredeyse 300 maç kaybettim, 26 kere maçı kazandırmak için son şut bana verildi ve ben o şutu kaçırdım! Hayatımda tekrar, tekrar ve tekrar başarısız oldum. Ve işte bu yüzden başardım. Bazen bir savaşta olduğunun farkına varmak için kafana bir darbe alman gerekir.”
Michal Jordan
Özetle diyebiliriz ki bir dolorist ya da acıcı şöyle tanımlanabilir: “Acıcı, karşısına iki farklı yol çıktığında, zorlu olan yolu seçen kişidir.”
Hazırlayan: Sosyolog Ömer Yıldırım